Sidor

tisdag 2 december 2014

No labb destilering

IRubrik: Destillering av kaffe. 

Uppgift: Uppgiften gick ut på att vi skulle destillera vätskan från kaffet. Destillation är en kemisk process som används för att separera två vätskor. 

Hypotes: Vi trodde att vätskan skulle destilleras ifrån kaffet eftersom att vi har haft kunskaper om destillering sen tidigare. 

Kemikalier: Under denna labb har vi inte används oss av några kemikalier.  

Material
1 dl kaffe
2 st E-kolv (100 ml) 
2 st klämmor
1 st gummislang 
2 st trattar 
2 st stativ 
1 st gasolbrännare 

Utförande: Vi hällde 1 dl kaffe i en 100 ml E-kolv, den andra E-kolven lämnade vi tom. Vi tog en gummislang och hade den mellan dem båda E-kolvarna. För att få med all vattenånga på ett säkert sätt använde vi en tratt som ett lock på en av E-kolvarna som vi hade kaffet i. Den tomma E-kolven hölls utav en klämma, medan den andra E-kolven stod på ett stativ med en gasolbrännare under sig. 

Resultat: Ångan som blev till när kaffet kokade transporterades via gummislangen till den andra E- kolven, ångan omvandlades till vanligt vatten. 

Slutsats: Vår laboration gick som planerat. Vi lyckades att destillera vattnet från kaffet såsom uppgiften gick ut på. Dock så hann vi inte destillera allt vatten pågrund av tidsbrist.  

Felkällor: Kaffet råkade koka över fåtal gånger men detta påverkade inte resultatet. 

Labbkompisar: Alicia, Max-David och Aron. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar